Hoe verken je een boete bij het oversluiten van een hypotheek?

Hoe verken je een boete bij het oversluiten van een hypotheek?

Je hypotheek oversluiten kan zeer voordelig zijn. Dit heeft te maken met de rentepercentages. Deze staan al geruime tijd zeer laag en dus is de kans zeer groot dat jouw huidige hypotheek een veel hogere rente kent. Oversluiten kan ervoor zorgen dat je maandelijks tientallen tot misschien wel honderden euro’s gaat besparen. Dat klinkt aantrekkelijk en dat is het ook, maar dat kan veranderen wanneer je bij het oversluiten wordt geconfronteerd met een hoge boete. Goed onderzoek is dus gewenst. Wij kunnen je helpen bij het vaststellen van het boetebedrag en het maken van de juiste beslissing.

Waarom oversluiten je geld kan besparen

Veruit de meeste hypotheken hebben een rente die voor langere tijd is vastgezet, bijvoorbeeld voor vijf, tien, vijftien of misschien wel twintig jaar. In niet alle gevallen is dat gunstig gebleken. Het afgelopen decennium is de rente gaan dalen. De afgelopen jaren zelfs met grote stappen. Wanneer jouw rente nog voor langere tijd vaststaat, betekent dit dat je naar de huidige maatstaven “te veel”  rente betaalt. Door over te sluiten krijg je de mogelijkheid om je rentepercentage flink omlaag te brengen. Daar het bij hypotheken om grote bedragen gaat, scheelt dit al snel enkele tientallen euro’s tot wel meer dan honderd euro per maand (afhankelijk van de hoogte van je hypotheek).

Waarom boetes in rekening worden gebracht

Jij bent blij met de kostenbesparing die je kunt realiseren. De bank ziet dit liever niet gebeuren. De bank verdient namelijk doordat jij rente betaalt. Hoe hoger jouw rentepercentage is, des te meer de bank verdient. Wanneer je een hypotheek oversluit en veel minder rente gaat betalen, loopt de bank zekere inkomsten mis. Daarom is er sprake van een boete bij oversluiten, zodat de bank wordt gecompenseerd.

Hoe weet ik hoeveel mijn boete bedraagt?

Om te beslissen of je jouw hypotheek wilt oversluiten of niet, dien je natuurlijk eerst te weten hoe hoog jouw boete is. Hoe hoog de boete is, is van een aantal zaken afhankelijk. Allereerst van de hoogte van de hypotheek. Boetes zullen altijd in verhouding staan tot de hypotheek. Het behoeft geen uitleg dat de boete op een hypotheek van 175.000 euro lager uit zal vallen dan die op een hypotheek van 500.000 euro. Ook de looptijd van de hypotheek is bepalend. Kent jouw hypotheek nog een looptijd van slechts een aantal jaar, dan zal de boete lager uitvallen dan wanneer je nog ruim twintig jaar te gaan hebt; het merendeel van de rente is in het eerste geval immers al betaald. Ook kan het meespelen wat voor soort hypotheek je hebt. Los je af of niet? En is er sprake van een aflossingsvrij of boetevrij gedeelte?

Wil je weten wat jouw boete zou zijn bij oversluiten en ben je benieuwd of het oversluiten van je hypotheek je voordeel op gaat leveren? Neem dan contact op met onze hypotheekadviseur. Wij helpen je graag verder.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen