Wanneer moet je een aflossingsvrije hypotheek oversluiten?

Wanneer moet je een aflossingsvrije hypotheek oversluiten?

Wie in het verleden een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten, betaalt hoogstwaarschijnlijk meer rente dan bij nieuwere hypotheken. Aangezien de maandelijkse kosten van een aflossingsvrije hypotheek bestaan uit rente, kan het lonend zijn om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten en zo op je maandelijkse kosten te besparen. Wanneer is een goed moment om dit te doen?

Waarom je een aflossingsvrije hypotheek kunt oversluiten

Het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zeker mogelijk met behoud van hypotheekrenteaftrek. Wie nu een nieuwe hypotheek afsluit, is tot aflossen verplicht. Aflossingsvrije hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten, kennen een uitzonderingsregeling. Sluit je zo’n hypotheek over, dan kun je profiteren van lagere rentetarieven, maar gaat de hypotheek verder wel 1:1 over. Dit betekent dat je alsnog niet tot aflossen verplicht bent. Aflossen is echter wel mogelijk, vaak met een beperkt boetevrij gedeelte.

Het voordeel van oversluiten

Nu de rentestand zeer laag is, kan het interessant zijn om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten. Ten opzichte van enkele jaren geleden, is de rente met enkele procenten gedaald. Wie in een verder verleden een hypotheek heeft afgesloten, heeft zeer waarschijnlijk een nog hogere rente en kan dus flink besparen. Door over te sluiten kunt je de nieuwe hypotheek vastzetten op een veel lager rentetarief. Dit kan in de maandelijkse kosten tientallen tot wel honderden euro’s schelen.

Houd rekening met een boete

Het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek is dus mogelijk, maar je zult wel rekening moeten houden met een boete. Hoe hoog die boete is, is afhankelijk van de verstrekker en de hoogte van de hypotheek. Banken berekenen bij oversluiten een boete zodat zij gecompenseerd worden voor het mislopen van gegarandeerde inkomsten. Stel dat je een aflossingsvrije hypotheek hebt met een rente van 5% en je deze oversluit naar een nieuwe hypotheek met een rente van 2,5%, dan loopt de bank flink wat inkomsten mis. De hoogte van de boete is dus ook zeker afhankelijk van de looptijd van de hypotheek. Ook een aflossingsvrije hypotheek dient namelijk na dertig jaar te worden afgelost. Wanneer de hypotheek nog een looptijd heeft van 20 jaar, zal de bank een hogere boete in rekening brengen dan wanneer de hypotheek nog een looptijd zou hebben van 5 jaar.

Wanneer is een goed moment om over  te sluiten?

Hoe dichter de hypotheek het einde van de looptijd nadert, hoe voordeliger het zal zijn om over te sluiten. Daarentegen: wanneer de hypotheek nog een lange looptijd kent, is de boete wellicht hoger, maar de periode waarover je vervolgens geld gaat besparen ook. Wil je weten of je kunt oversluiten en of dit een goed moment voor jou zou zijn? Neem contact met ons op en onze hypotheekadviseur helpt je verder.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen