Hoeveel maal mijn jaarsalaris mag ik een hypotheek?

Hoeveel maal mijn jaarsalaris mag ik een hypotheek?

De hoogte van je maximale hypotheek is van veel factoren afhankelijk. De belangrijkste factor is uiteraard je salaris. Om de maximale hoogte van jouw hypotheek te schatten, kun je een eenvoudige rekensom uitvoeren. Jouw maximaal te lenen bedrag wordt namelijk vastgesteld door middel van een “loan to income” factor.

4,5 maal jouw bruto inkomen is vaak de standaard

Het moet worden opgemerkt dat verschillende hypotheekverstrekkers verschillende eisen kunnen stellen en verschillende rekensommen kunnen hanteren. Gemiddeld genomen ligt de loan to income factor op 4,5. Dat wil zeggen dat jouw maximaal te lenen hypotheekbedrag uitkomt op jouw bruto jaarinkomen vermenigvuldigd met factor 4,5. Heb jij een bruto jaarinkomen van 45.000 euro, dan komt jouw maximale hypotheek uit op 202.500 euro.

Dit is echter slechts een indicatie: jouw plafondbedrag is uiteindelijk ook afhankelijk van andere factoren. Zaken als te betalen alimentatie, schulden, kredieten en andere BKR-geregistreerde financiële verplichtingen kunnen jouw maximale bedrag beïnvloeden. Voor het daadwerkelijk bepalen van het maximale bedrag, gebruikt de hypotheekverstrekker veelal een “toetsinkomen”: dit is het bruto jaarloon na (gedeeltelijke) verrekening van bepaalde financiële verplichtingen.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen