Wat is een lineaire hypotheek?

Wat is een lineaire hypotheek?

Voorheen waren er zeer veel verschillende hypotheekvormen waaruit je kon kiezen. Tegenwoordig zijn hypotheken een stuk eenvoudiger. Althans: de keuze uit verschillende hypotheekvormen is sterk beperkt. Er worden nog twee soorten hypotheken verstrekt: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. De lineaire hypotheek is in de basis de meest eenvoudige hypotheek. Maar wat is een lineaire hypotheek dan precies? Wij geven het antwoord.

Lineaire hypotheek: hypotheek in zijn eenvoudigste vorm

Een hypotheek dient altijd hetzelfde doel: het financieren van een huis (of ander vastgoedobject). De vorm waarin de hypotheek wordt aangeboden, kan echter sterk verschillen. Tegenwoordig zijn er niet zo veel “smaken” meer, maar voorheen had je riante keuze uit verschillende hypotheken. Bij veruit de meeste hypotheken betaal je de lening terug. De manier waarop je de lening terugbetaalt, varieert. Een lineaire hypotheek is qua constructie de hypotheek in zijn eenvoudigste vorm. Het bedrag van een hedendaagse hypotheek is altijd samengesteld uit twee componenten: een deel aflossing en een deel rente. De bank berekent rente als vergoeding voor het verstrekken van de hypotheek en met de aflossing los je in termijnen je schuld af.

Bij een lineaire hypotheek wordt het totaalbedrag (dus aflossing plus rente) opgedeeld in termijnen. Deze termijnen kennen allemaal dezelfde bedragen en wanneer alle termijnen zijn betaald, is de complete hypotheek afgelost. Stel dat je een hypotheek hebt van 180.000 euro die je in 30 jaar aflost, dan betaal je gedurende die 30 jaar elke maand 500 euro. Je lost dus evenredig af, waarbij je elke maand eenzelfde deel aflossing en eenzelfde deel rente betaalt. Dit verklaart ook de naam “lineair”. Maak je een grafiek van de aflossing van deze hypotheek, dan kent deze een regelmatige lijn: elke maand en elk jaar los je hetzelfde bedrag af.

De voordelen en nadelen van een lineaire hypotheek

Het alternatief voor een lineaire hypotheek is een annuïteitenhypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek bestaat het maandbedrag in eerste instantie uit een zeer groot gedeelte rente en een klein gedeelte aflossing. Naar verloop van tijd betaal je minder rente en wordt het aflossingsdeel groter. Een lineaire hypotheek kent ten opzichte van een annuïteitenhypotheek voor- en nadelen. Om te bepalen wat voor jou de beste hypotheek is, kun je deze op een rijtje zetten en toepassen op jouw eigen situatie. Vanzelfsprekend kun je contact met ons opnemen om je verder voor de laten lichten over de mogelijkheden en voor- en nadelen.

Het grote voordeel van een lineaire hypotheek is dat je vanaf het begin veel aflost. Dit kan voordelig zijn, wanneer je bijvoorbeeld inschat dat je over 10 jaar wilt verhuizen en echt je droomhuis wilt kopen. Je weet dan dat je bij een looptijd van 30 jaar na 10 jaar 1/3 van de hypotheek hebt afgelost. Zou je hebben gekozen voor aan annuïteitenhypotheek, dan zou je in deze periode minder hebben afgelost, omdat je bij deze hypotheekvorm eerst meer rente betaalt en de verhouding rente/aflossing gaandeweg verschuift. Wil je dus zo veel mogelijk aflossen vanaf het begin, dan is een lineaire hypotheek een goede keuze.

Het nadeel van een lineaire hypotheek kan zijn dat de netto maandlasten (zeker in het begin) hoger zijn. Het deel aflossing is gedurende de eerste jaren van de looptijd significant hoger dan bij een annuïtaire hypotheek. Je lost veel af en betaalt weinig rente, dus kunt niet gebruikmaken van een forse hypotheekrenteaftrek. Zeker voor starters kunnen de lagere netto maandlasten de eerste jaren een argument zijn om te kiezen voor aan annuïteitenhypotheek.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen