Hoeveel aflossingsvrije hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel aflossingsvrije hypotheek kan ik krijgen?

Nog niet zo lang geleden was de aflossingsvrije hypotheek een zeer gangbare en populaire hypotheek. Omdat er de afgelopen jaren toch gebleken is dat mensen die in het verleden een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten te vaak in de problemen komen, zijn er maatregelen getroffen. Wie nu een nieuwe hypotheek afsluit, is verplicht om deze af te lossen. Je hebt daarbij de keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Het is echter niet zo dat de gehele hypotheek af moet worden gelost. Het is nog steeds mogelijk om een hypotheek met een aflossingsvrij gedeelte aan te vragen.

Hoe het aflossingsvrije gedeelte werkt

Sommige banken verstrekken nog hypotheken met een aflossingsvrij deel. Dat betekent dat er wordt afgelost op een bepaald gedeelte van de hypotheek en dat er over het overgebleven deel alleen rente wordt betaald. De looptijd van de hypotheek is dertig jaar, zoals gebruikelijk, maar aan het einde van die dertig jaar is niet de volledige hypotheek afgelost. Er zal nog een bepaald percentage openstaan dat aan het einde van de looptijd afgelost moet worden. Dat kan door daadwerkelijk af te lossen, maar ook door het bedrag te betalen met de winst uit de verkoop van de woning. Omdat er altijd een significant gedeelte wordt afgelost, is deze deels aflossingsvrije vorm veel minder riskant dan een volledig aflossingsvrije hypotheek.

Hoe hoog kan het aflossingsvrije gedeelte zijn?

Hoe hoog het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek kan zijn, is afhankelijk van de aanbieder. Er zijn banken die een limiet hanteren van 20%, maar een groot gedeelte van de verstrekkers is onder de juiste voorwaarden bereid om tot 50% te gaan. Dit betekent dat je bij een hypotheek van 200.000 euro na 30 jaar 100.000 euro hebt afgelost en er nog 100.000 euro openstaat. Het voordeel van deze constructie is lagere maandlasten. Je betaalt een kleiner gedeelte aflossing dan bij een volledige aflossingshypotheek, maar kunt tevens profiteren van hypotheekrenteaftrek. Om tegenwoordig aanspraak te mogen maken op hypotheekrenteaftrek, is het een vereiste dat je aflost op je hypotheek.

Wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie af wilt sluiten, mag het aflossingsvrije gedeelte nooit meer dan 50% bedragen. Sommige banken zijn bereid om een groter aflossingsvrij gedeelte dan 50% te bieden. Dit is echter wel een uitzondering en vergt maatwerk. Hoe hoog het aflossingsvrije gedeelte is dat jij kunt lenen, is dus afhankelijk van de bank, maar ook van je totale maximale hypotheek. Voor deze hypotheken worden dezelfde berekeningen gebruikt om de maximale som te bepalen.

Hoeveel kan ik lenen?

Heb je interesse in een hypotheek met een aflossingsvrij gedeelte, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je adviseren en berekenen wat jouw maximale hypotheekbedrag zou zijn. Een intakegesprek met onze hypotheekadviseur is vrijblijvend en gratis.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen