Kan ik een huis kopen zonder vast contract?

Kan ik een huis kopen zonder vast contract?

Het is een vraag die huizenkopers, vooral mensen die voor het eerst een huis kopen, vaak bezighoudt: kan ik een huis kopen zonder vast contract? Vaste contracten zijn niet meer vanzelfsprekend. Nul-urencontracten en flexcontracten komen steeds vaker voor. Ook kan het lang duren voordat een werkgever je een vast contract aanbiedt. Is een huis kopen wel realistisch zolang je niet over dat vaste contract beschikt? Wij geven je graag duidelijke antwoorden.

Veel hangt af van de verstrekker

Om direct antwoord te geven op de vraag: ja, het is mogelijk om zonder vast contract een huis te kopen. Dit geldt echter niet in alle gevallen en er worden vanzelfsprekend meer eisen gesteld aan kopers zonder vast arbeidscontract. Of je in jouw situatie zonder vast contract een woning kunt kopen, hangt van diverse factoren af. De verstrekker is een belangrijke factor. De ene hypotheekverstrekker gaat soepeler om met een aanvrager zonder vast contract dan de andere. Wij werken met meer dan 35 banken. In de basis is de kans dus groot dat je via ons een hypotheek af kunt sluiten als je niet over een vast contract beschikt.

Ook het soort contract speelt mee

Niet-vaste contracten komen in verschillende vormen. Wat voor soort contract je hebt, speelt een grote rol. Beschik je over een contract voor bepaalde tijd, dan kun je bij jouw werkgever een intentieverklaring aanvragen. In deze verklaring stelt de werkgever dat het de intentie is dat jouw volgende contract een vast contract wordt. Met deze verklaring zet je een belangrijke stap op weg naar het kopen van een huis.

Een uitzendcontract biedt niet de zekerheid die een hypotheekverstrekker zoekt. Echter, met een perspectiefverklaring zijn er zeker dingen mogelijk. Aan de hand van deze verklaring schat de hypotheekverstrekker jouw toekomstige kansen op de arbeidsmarkt in, op basis van opleiding, ervaring, functie en vaardigheden. Een positieve beoordeling betekent een grotere kans op het verkrijgen van een hypotheek.

Werk je met een oproepcontract (nul-urencontract), dan vormt dit contract voor de meeste banken onvoldoende garantie voor het verstrekken van een hypotheek. De bank zal dan kijken naar jouw arbeidsverleden en je inkomen van de afgelopen jaren om een beslissing te kunnen maken.

Wat als je zelfstandige bent?

Zzp’ers vragen zichzelf regelmatig af of het voor hen mogelijk is om een huis te kopen. Ook voor zzp’ers geldt dat de ene bank eenvoudiger een hypotheek verstrekt dan de andere bank. Bepalend voor jouw mogelijkheden tot het afsluiten van een hypotheek zijn onder andere je winst (de bank kijkt naar de nettowinst over de afgelopen jaren) en hoe lang je al zzp’er bent. Hoe hoger je winst is en hoe langer je al werkzaam bent als zzp’er, hoe beter je kansen op het verkrijgen van een hypotheek uiteindelijk zijn.

Naast de cijfers wordt ook gekeken naar je perspectief. Een hypotheekverstrekker zal in kaart willen brengen hoe jij bent als ondernemer en of jouw branche zekerheid biedt voor de toekomst. Er zal een inschatting worden gemaakt van hoe je er over een paar jaar waarschijnlijk voorstaat. Een positief beeld op dit vlak, kan bijdragen aan jouw kansen op het krijgen van een hypotheek.

Overige factoren die meespelen

Of je nu wel of geen vast contract hebt: er spelen altijd andere factoren mee bij het beoordelen van jouw hypotheekaanvraag dan je inkomen alleen. Heb je een flinke hoeveelheid spaargeld, dan vergroot dit jouw kansen. Hoe meer eigen inkomen je meebrengt, hoe minder je hoeft te lenen. Zaken als een (studie)schuld, overige leningen, doorlopende kredieten, alimentatie en andere BKR-geregistreerde financiële verplichtingen kunnen jouw kansen op het verkrijgen van een hypotheek (negatief) beïnvloeden.

Wil jij weten of je een huis kunt kopen?

Wil jij weten of het voor jou mogelijk is om een huis te kopen? Vraag een gratis intakegesprek aan met Hypadvies en wij nemen jouw situatie samen door.

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:

Reactie plaatsen