Hoe lang staat een huis te koop?

Hoe lang staat een huis te koop?

Je zult ongetwijfeld gemerkt hebben dat huizen de laatste jaren steeds minder lang te koop staan. Het geeft je wellicht hoop voor de verkoop van jouw huis. Is dit terecht? Hoe kun je inschatten hoe lang jouw huis naar verwachting te koop zal staan? Om een juiste inschatting te kunnen maken, kun je kijken naar de gemiddelden. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar cijfers uit jouw eigen regio, stad, buurt of misschien zelfs straat. Verkooptijden van huizen kunnen sterk verschillen. Een appartement in Amsterdam Oud-Zuid kent doorgaans een andere verkooptijd dan een boerderij in Maarheeze.

Een overzicht van de afgelopen jaren

In het eerste half jaar van 2018 stonden huizen gemiddeld slechts 53 dagen te koop: minder dan twee maanden dus. Appartementen hebben doorgaans nog minder tijd nodig voor verkoop, terwijl vrijstaande woningen vaak iets langer te koop staan. Ook in 2017 stonden huizen al erg kort te koop, hoewel het met gemiddeld meer dan 70 dagen iets langer was dan in 2018. Je hoeft slechts enkele jaren terug te gaan voordat de gemiddelde verkooptijd van een huis (ruim) meer dan 100 dagen was. In de crisisjaren 2008-2012 was het zeker geen uitzondering dat huizen langer dan zes maanden te koop stonden.

Hoewel 70% van alle huizen binnen drie maanden verkocht wordt, zijn er toch nog huizen die bijzonder lang staan. Veel heeft te maken met de regio. Huizen in Amsterdam worden ontzettend snel verkocht. Het is geen uitzondering dat deze woningen slechts enkele dagen te koop staan en worden verkocht voor bedragen (ver) boven de vraagprijs. In grote delen van Zeeland, Groningen en Drenthe ligt de gemiddelde verkooptijd veel hoger en moeten mensen rekenen op zeker een half jaar.

Of je jouw huis snel zult verkopen, is dus sterk afhankelijk van waar je woont. De ene regio is gewilder dan de andere en zelfs binnen wijken en buurten kan de populariteit van straten en woningen sterk verschillen.

Belangrijke factoren voor een snelle verkoop

Uit data blijkt dat mensen voornamelijk op zoek zijn naar een huis dat zij zo kunnen betrekken en waar niet veel werk hoeft te gebeuren. Wil jij een huis verkopen waarin de nieuwe bewoners nog flink moeten investeren of klussen, dan zal jouw huis in principe (veel) minder snel verkopen dan dezelfde of een soortgelijke woning waar helemaal niets aan hoeft te gebeuren.

Naast de staat van het huis, spelen nog talloze andere factoren mee die van invloed zijn op hoe lang een huis te koop staat. Denk aan de vraagprijs, maar ook de locatie, voorzieningen en extra’s, duurzaamheid, de buurt, bereikbaarheid en infrastructuur en nog veel meer. Op niet alle factoren heb je invloed, maar duurt de verkoop van je huis te lang, dan heeft dit zeer waarschijnlijk te maken met een of meerdere van de zojuist genoemde factoren.

Het belang van een goede presentatie

Er is veel concurrentie op de huizenmarkt. Kopers gebruiken het internet om te speuren naar hun ideale nieuwe woning. Het belang van een goede presentatie mag niet worden onderschat: een goede, wervende en duidelijke tekst en kwalitatieve, representatieve foto’s zijn een must om de aandacht van de koper te trekken.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen