Wat gebeurt er na 30 jaar met een aflossingsvrije hypotheek?

Wat gebeurt er na 30 jaar met een aflossingsvrije hypotheek?

Wie in het verleden een hypotheek heeft afgesloten, heeft wellicht een aflossingsvrije hypotheek. Tegenwoordig worden alleen nog hypotheken verstrekt waarbij aflossen verplicht is. Vroeger was dit niet zo. Er zijn nog zeer veel mensen met een hypotheek waarop niet wordt afgelost. Dat doet natuurlijk de vraag rijzen: wat gebeurt er na 30 jaar met een aflossingsvrije hypotheek?

Hoe eindigt een hypotheek als je niet aflost?

Bij een hypotheek waarbij je aflost, is het eenvoudig: aan het einde van de looptijd is de volledige schuld terugbetaald en hoef je geen maandelijkse aflossingen meer te verrichten. Maar hoe zit dit bij een hypotheek waarbij niet wordt afgelost? Ook deze hypotheekvorm kent vaak een looptijd van 30 jaar. Wat betekent het wanneer deze dertig jaren zijn verstreken?

Ook deze hypotheek moet worden afgelost

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd alleen rente. Na dertig jaar heb je weliswaar aardig wat rente betaald (en deels terug kunnen krijgen dankzij de hypotheekrenteaftrek), maar dit staat natuurlijk nooit gelijk aan de totaal geleende som. Daarom moet een aflossingsvrije hypotheek na het verstrijken van de looptijd in zijn geheel worden afgelost. De term “aflossingsvrij” is dus nogal misleidend.

Bij deze hypotheek is het dus je eigen verantwoordelijkheid om genoeg te sparen om de hypotheek na 30 jaar in een keer af te kunnen lossen. Lukt dit niet, dan zul je het huis moeten verkopen. Eventuele overwaarde is dan wel voor jezelf. Helaas zijn te veel mensen in de problemen gekomen bij het aflossen van hun aflossingsvrije hypotheek, waardoor besloten is dat deze vorm niet meer wordt gebruikt.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen