Wanneer mag je een hypotheek oversluiten?

Wanneer mag je een hypotheek oversluiten?

Jouw hypotheek oversluiten, is vaak voordelig. Al enkele jaren is de hypotheekrente bijzonder laag. Wie een hypotheek af heeft gesloten toen de rente hoger was, of wie een hypotheek heeft afgesloten in een (achteraf) ongunstige vorm, wil deze wellicht oversluiten. Iedereen weet dat dit in de basis mogelijk is, maar wanneer mag je een hypotheek oversluiten en wanneer niet? Hier zijn bepaalde voorwaarden en stelregels voor. Zoals bijna altijd bij hypotheken geldt echter ook dat er gekeken wordt naar jouw situatie. Absolute zekerheid kunnen wij op voorhand dan ook niet bieden. Ben je benieuwd of jouw hypotheek kan worden overgesloten, neem dan contact met ons op en samen kijken wij naar de mogelijkheden.

Hypotheek onder water is problematisch

Er is een situatie waarin het vrijwel nooit mogelijk is om de hypotheek over te sluiten. Dat is wanneer de huidige hypotheek “onder water staat”. Wanneer je hypotheek onder water staat, betekent dit dat de waarde van de woning lager is dan het nog openstaande deel van de hypotheek. Bij het afsluiten van een hypotheek zijn er tegenwoordig ingrijpende maatregelen genomen om huizenkopers te beschermen tegen een hypotheek die onder water komt te staan. Vroeger waren hypotheekverstrekkers vaak minder kritisch, reikten de bomen in spreekwoordelijke zin tot aan de hemel en werden er hypotheken verstrekt met een hoog speculatief karakter, of hypotheken waarbij er niet of te weinig werd afgelost. Helaas heeft dit vaak tot problemen geleid, zeker wanneer de waarde van een huis na verloop van tijd is gedaald. Staat jouw hypotheek onder water, dan zal het lastig zijn om jouw hypotheek over te sluiten. Onmogelijk is het niet, maar de kans is zeer klein.

Waarom zou je willen oversluiten?

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom je jouw hypotheek zou willen oversluiten. Vaak heeft dit tot resultaat dat je minder gaat betalen, omdat de rente nu lager ligt dan toen je de hypotheek afsloot. Ook kan het zo zijn dat jouw rentevaste periode afloopt, waardoor je een beter voorstel van je huidige verstrekker (of een andere) kunt krijgen. Ook wanneer je persoonlijke situatie verandert, je huis overwaarde heeft of je wilt gaan verbouwen, kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten.

Punten van aandacht: oude hypotheekvormen

Sommige hypotheekvormen die voorheen vanzelfsprekend waren, worden tegenwoordig niet meer aangeboden. Twee bekende voorbeelden zijn de aflossingsvrije hypotheek en de (bank)spaar hypotheek. Heb je een aflossingsvrije of een (bank)spaarhypotheek, dan is het doorgaans zeker mogelijk om deze over te sluiten, maar zal dit niet in dezelfde vorm kunnen. Ook kunnen er door de (nieuwe) hypotheekverstrekker eisen worden gesteld aan onder andere de hoogte van de hypotheek die je wilt oversluiten en/of aan de huidige waarde van de woning. Het is dus altijd goed om gedegen advies in te winnen. In de praktijk blijkt bovendien dat het oversluiten van een (bank)spaarhypotheek veelal niet leidt tot lagere maandlasten, zelfs niet nu de rente historisch laag is. Het oversluiten van een hypotheek brengt namelijk ook kosten met zich mee die in de berekening mee moeten worden genomen.

In andere gevallen is oversluiten in de basis mogelijk

In andere dan de hierboven beschreven gevallen is het in de basis mogelijk om je hypotheek over te sluiten. Heb je hier interesse in en wil je weten wat in jouw geval verstandig of mogelijk is? Neem contact met ons op en wij berekenen of je geld kunt besparen door je hypotheek over te sluiten. Wij zijn onafhankelijk en werken met tientallen hypotheekverstrekkers. Hierdoor is het bijna altijd mogelijk om een gunstige oversluiting te realiseren.

Natuurlijk maakt de lage rente het oversluiten van een oudere hypotheek interessant. Je moet echter niet vergeten dat het oversluiten van een hypotheek ook geld kost. Niet alleen zul je bij het aflossen van de huidige hypotheek vaak een boete moeten betalen; je betaalt ook weer de kosten van het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Het kostenplaatje moet dus worden meegenomen in de berekening van de nieuwe hypotheek, om te kijken of je ook echt geld kunt besparen.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen